PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 955 tys. ocen
8,8 10 1 954590
8,2 86 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

Witam. Wcześniej przeczytałem książkę, teraz obejrzałem film. Książka jest świetna, film zaś rewelacyjny, ociera się o arcydzieło. Dostrzegłem kilka różnic pomiędzy nimi, takich jak wygląd Reda, historia Tommy'ego (przeniesienie / zabójstwo), trzech naczelników oraz kilku głównych strażników w książce a także więcej plakatów z kobietami. Jakie natomiast różnice wyłapaliście Wy (oprócz tych z ciekawostek na fw)? Chciałbym poznać je wszystkie, lecz nie jestem mega spostrzegawczy :)

Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 10

Wymieniłeś te najwidoczniejsze i najciekawsze :] czytałam książkę kilka miesięcy temu i nie kojarzę innych, tak wyraźnych różnic. Dla mnie książka jest niezła, a film idealny, dlatego tak często nie wracam do pierwowzoru. Pozdrawiam również :D

ocenił(a) film na 8
buszasz

w książke Andy był mały (koló 170 - 175 cm) a w filmie aż 195 cm

ocenił(a) film na 9
miko1356

A mi się własnie nie rzuciło to tak w oczy, tzn nie robił wrażenia aż tak wysokiego. Niekiedy wyglada nawet na te 175:)

ocenił(a) film na 8

To nie książka, tylko opowiadanie.

lukimodrzew

A jakie znaczenie mają różnice. Opowiadanie Kinga jest dobre, a Shawshank, jako film- genialny. Dla mnie nie ma piękniejszego. pzdr.

Purplecuckoo

Dla mnie porównywalny jest film "Zielona mila" Trudno mi jednoznacznie powiedzieć, który lepszy.

użytkownik usunięty

Ciekawe, bo nie ma książki "Skazani na Shawshank" tylko jest opowiadanie.

ocenił(a) film na 10

nie uważasz, że czepiasz się szczegółów, które jakoś znacząco nie utrudniają odbioru wypowiedzi?